Veelgestelde vragen

 

Op deze pagina vind je een aantal veel gestelde vragen. Heb je nog vragen stuur dan een email naar info@hethoefsejeugdkamp.nl en we zullen proberen deze zo snel mogelijk te beantwoorden. 


Wie mogen er mee op kamp?
Alle kinderen die in De Hoef wonen of op school zitten en die in groep 6 of hoger (hadden kunnen) zitten mogen mee op kamp. Je mag mee op kamp totdat je 2 jaar van de basisschool af bent. Verder mogen ook kinderen in dezelfde leeftijd mee die lid zijn van een vereniging in De Hoef. 

Welke activiteiten worden er georganiseerd?
Voor het kamp wordt altijd een locatie vlakbij een bos opgezocht. In het bos worden vele spelen gedaan zoals het briefjesspel, levend stratego en zeskamp. Daarnaast wordt er veel gezwommen. Afhankelijk van het weer wordt een zwembad of een buitenwater opgezocht. Daarnaast is er een discoavond. De laatste dag wordt een pretpark bezocht. 

Waarom gaan jullie op de fiets?
De belangrijkste reden is dat fietsen gezond is. Een andere reden is dat dit te maken heeft met de kosten. Als de kinderen en de fietsen naar het kamp moeten worden gebracht en daar aan het eind van de week weer moeten opgehaald kost dit benzine. Uitgaande van 50 personen (leiders en kinderen) heb je al gauw 13 auto’s nodig en een vrachtauto voor de fietsen. Een veel gestelde vraag is hoe dan zit met de veiligheid? De leiders proberen zoveel mogelijk wegen met fietspaden te nemen. Daarnaast gaat de voorkeur uit naar rustige wegen. Wel wordt in acht genomen de kortste weg te nemen. De leiders, die voor- en achterop fietsen, hebben opvallende T-shirts aan. Tijdens de kampweek wordt alles (bijvoorbeeld naar het zwembad) op de fiets gedaan. De terugweg van het kamp wordt ook weer op de fiets afgelegd. De kinderen van groep 6 gaan terug met de auto naar huis. Zij rijden mee terug met de leiders van de keukenploeg. Hun fietsen gaan mee met de vrachtauto die tevens alle koffers vervoerd. 

Hoeveel geld moeten de kinderen meenemen?
Eigenlijk is het antwoord dat de kinderen geen geld mee hoeven te nemen. Er gaat een keukenploeg mee die zorgt voor een goed ontbijt en een goede lunch. ’s Avonds zorgen zij voor een heerlijk driegangen diner. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de wensen van vegetariërs. Overdag is er fruit aanwezig en is de hele dag door limonade voorhanden. Toch begrijpen we (heel goed) dat kinderen wat geld meenemen. Bijvoorbeeld voor het kopen van ansichtkaarten of een ijsje. De richtlijn die wij meegeven is dat de kinderen € 15 meenemen, ongeveer € 2 per dag. Als kinderen meer meenemen kunnen wij daar niets van zeggen. De portemonnees van de kinderen worden in 1 tas door de leiders bij elkaar gehouden. Deze tas gaat overal mee naar toe. De kinderen kun dus altijd over hun geld beslissen. ’s Nachts gaat deze tas in de kluis. 

Hoe word ik kampleid(st)er?
Als kampleid(st)er word je gevraagd door de huidige kampleiders. Belangrijke voorwaarde is dat je je verantwoordelijkheden kent in het omgaan met kinderen. Verder dien je je actief op te stellen in het organiseren van allerlei activiteiten, zowel in de voorbereiding als tijdens het kamp zelf. Klinkt allemaal wat zwaar maar je krijgt er veel plezier voor terug. Mocht je interesse hebben stuur dan een email naar het bovengenoemde emailadres. 

Welke kleren moet ik meenemen?
Aanbevolen wordt om geen dure kleding mee te nemen. De kinderen slapen op slaapzalen en dan het wel in gebeuren dat kleren (tijdelijk) zoek raken. Verder doen we alles op de fiets en er bestaat natuurlijk altijd een kans dat je valt, waardoor je kleding stuk gaat. Ook wordt geadviseerd om geen (dure) sieraden mee te nemen. Tijdens het kamp wordt veel gezwommen. Zeker als het mooi weer is. De sierraden kunnen dan alleen maar zoek raken. 

Hoeveel kost het kamp?
Het kampgeld voor een hele week bedraagt 120 euro. Hiervan wordt alles betaald zoals het slapen op de kampeerboerderij, het eten en de toegang tot zwemgelegenheden en andere activiteiten. In principe hoeven de kinderen geen geld mee te nemen maar lees hierover meer bij de vraag: Hoeveel geld moeten de kinderen meenemen? De week wordt mede bekostigd uit de opbrengsten van de kaart- en kienavond. Deze wordt altijd op de laatste vrijdag van januari in de Springbok georganiseerd. 

Hoe lang duurt het kamp?
Het kamp duurt altijd een week. We vertrekken op zaterdag en komen de zaterdag erna weer terug. Het is mogelijk om bijvoorbeeld in verband met vakantie kinderen eerder op te halen van het kamp. Graag vernemen wij dit bij de inschrijving. 

Waarom het medisch formulier?
We gaan er natuurlijk niet vanuit maar er kan altijd wat gebeuren. In overleg met een arts is daarom het bijgevoegde medische formulier bijgevoegd. Mocht het noodzakelijk zijn dat u kind naar de dokter moet dan vergemakkelijkt dit het papierwerk. De kampleiding zal uitsluitend gebruik maken van deze gegevens indien noodzakelijk en er voor zorg dragen dat er zorgvuldig met de gegevens wordt omgegaan. Indien er geen gebruik wordt gemaakt van deze gegevens, zult u de gesloten enveloppe terugontvangen. Wel willen wij erop wijzen dat wij u niet kunnen verplichten het formulier in te vullen. 

Waarom mogen er geen mobiele telefoons mee?
Een tijd lang hebben we toegestaan mobiele telefoons mee te nemen. Gebleken is toen dat kinderen elkaar ’s nachts wakker gingen bellen. Het verplicht ’s avonds inleveren van de telefoons is/was geen optie, omdat er altijd kinderen zijn die de telefoon toch achter houden. Verder is het voorgekomen dat een kind er van overtuigd was de telefoon was ingeleverd. Echter de volgende morgen was deze kwijt. Gelukkig bleek na goed zoeken deze toch in de koffer van dit kind te liggen. Verder zijn we van mening dat kinderen altijd naar huis mogen bellen maar wel als dat uitkomt. Dus niet ’s avonds om 10 uur nog eens naar huis bellen dat er geen schone sokken meer zijn. 

Aan wie geef ik als ouder mijn kind(eren) een week mee?
Wij begrijpen er goed dat ouders willen weten met welke kampleid(st)ers de kinderen meegaan. In het verleden hebben wij wel eens een avond georganiseerd om de mogelijkheid te bieden om kennis te maken met de kampleid(st)ers. Er is toen 1 ouder op komen dagen en 1 ouder had zich afgemeld. Onder het kopje De leiders op deze website vertellen de leiders in het kort wie ze zijn. De meeste leid(st)ers zijn (ook) lid van andere verengingen in De Hoef. Wellicht dat je ze daar eens tegenkomt. Bij het inschrijven voor het kamp ongeveer een maand voor aanvang van het kamp zijn alle leid(st)ers aanwezig. Ook dit is een moment om eens kennis te maken. Verder kun je ook een email sturen naar info@hethoefsejeugdkamp.nl en we zullen zo spoedig mogelijk contact opnemen. Gemiddeld genomen hebben de kampleid(st)er zo’n 5 à 6 jaar ervaring. De leeftijd van de leiders varieert tussen de 18 en de 51 jaar. 

Slapen de kinderen wel genoeg?
Het is zeker zo dat de kinderen niet uitgeslapen terugkomen van het kamp. Er wordt ’s avonds nog wel eens een spel gespeeld waardoor de kinderen wat later naar bed gaan. De jongste kinderen gaan eerder naar bed dan de oudere kinderen. De leiders proberen er voor te zorgen dat kinderen vrij snel gaan slapen als zij op bed liggen. De planning van de activiteiten is ook zo afgestemd dat relatief intensieve dagen (zeskamp) worden afgewisseld met ontspannen dag (zwembad). De jongens en de meiden slapen in aparte slaapzalen. 

Waarom is er geen bezoekdag (meer)?
In het verleden werd op woensdag een bezoekmiddag georganiseerd. Hoewel het niet vriendelijk klinkt was dit altijd een hinderlijke onderbreking van het programma. Als we gingen zwemmen was er op de terugweg wel weer een lekke band waardoor we te laat terug waren en als we in het bos een spel gingen doen was er wel weer een kledingstuk zoek. Belangrijkste reden om geen bezoekmiddag te organiseren is de problematiek met heimwee. Bijna ieder jaar komt het wel voor de een of meerdere kinderen heimwee hebben. Hier is niets aan te doen.